Doneer

Troosthuisje in Zwolle

Boudewijn Betzema liep op een dag in 2016 te Zwolle bijna letterlijk tegen een heel klein houten brugwachtershuisje op en was op slag verliefd… Oooh Troosthuisje! riep hij uit. Op dat moment werd ook de Troostdichter geboren. En vanaf die tijd probeert Boudewijn elk jaar gedurende een bepaalde periode gebruik te maken van dit voor hem zo geliefde huisje dat wordt beheerd door het Deltion College.

Het zeer kleine brugwachtershuisje is in 1907 door Laurens Krook, een markante stadsarchitect uit Zwolle, ontworpen. Gemaakt bij Wispelwey, de voormalige ijzergieterij en machinefabriek (ook wel De Nijverheid genoemd). Dat bedrijf is meer dan 120 jaar een van de meest toonaangevende Zwolse industriële bedrijven geweest. De Schoenkuipenbrug was nodig om de route vanuit Almelo-Raalte via Wipstrikkerallee te verbinden met de oostelijke binnenstad: een binnenringetje langs Wezenlanden. Het brugwachtershuisje is heel klein: de brug werd en wordt op de brug zelf bediend met een draaihendel. Er is dus geen apparatuur in het huisje ondergebracht.

Stem op Troosthuisje

Stem op Troosthuisje

Stichting Troosthuisje doet mee aan Actie warm hart van KRO/NCRV KRO-NCRV organiseert deze actie omdat zij het...

Troost in de herfst

Troost in de herfst

Er zijn er die de herfst prachtig vinden Er zijn er ook die gruwen van deze periode. Voorbode van een sombere tijd met...

Onverwacht bezoek

Onverwacht bezoek

Ernstig kwam ze binnen, in het Troosthuisje tegen de oude Mariakerk Ze ging zitten en wilde wel koffie. Ze keek het...

Boudewijn Betzema als troostdichter

Wie ik ten diepste wil zijn

Troostdichter word je door het leven zelf, door hartstocht, liefde, mededogen, compassie. Troostrijk zijn werd zo mijn specialiteit.

Waar vind je troost

Mijn deur staat open. Er is altijd ruimte voor troost.
Of het nu is bij een goed gesprek in het Troosthuisje, een wandeling langs de IJssel of in een troostgedicht.

Troosthuisje

in Zwolle

Troostwandeling

langs de IJssel